vrijdag 1 juli 2022

Turning Torso

Malmö Turning Torso 

Onze tweede bestemming in Malmö was de Turning Torso, met een hoogte van 190 meter is deze wolkenkrabber het hoogste gebouw van Scandinavië. Het was ongeveer een half uur lopen van het station naar deze opvallende wolkenkrabber. Het gebouw is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en is gebouwd voor een Zweedse woningbouwvereniging. Het is de eerste torenflat van Calatrava die vooral bekend is van veel gezichtsbepalende bruggen, zoals de voetgangersbruggen Puente de la Mujer (Vrouwenbrug) in Buenos Aires en de Zubizuri in Bilbao. Typisch voor deze architect zijn de bijzondere ontwerpen, de enorme budgetoverschrijdingen en de gebreken die na voltooiing aan het licht komen. De foto hierboven is van een ansichtkaart die we hebben gekocht. Toen wij naar het gebouw liepen was de zon inmiddels achter de wolken verdwenen.

35 Turning Torso36 Turning Torso
42 Turning Torso

Ögat (het oog) is een kunstwerk dat in de muur naast de Turning Torso is te vinden. Enerzijds kijkt het oog naar de omgeving, anderzijds kun je in het oog kijken. Af en toe knippert het oog. Het is gemaakt door Annika Svensbro, een kunstenaar uit Malmö.

47 Ögat Annika Svensbro

Via een parkje zijn we teruggelopen naar het station en onderweg zijn we nog een keer op te foto gegaan met de Turning Torso op de achtergrond.

56 Turning Torso20220701 Malmö 3

In de buurt van de haven kregen we nog een laatste glimp van de zon te zien die ons de rest van de dag zou verlaten.

61 Haven Malmö

Een visdief zat geduldig te wachten op een paal.

68 Visdief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten