dinsdag 5 juli 2022

ARoS museum

002 ARoS Aarhus093 ARoS Aarhus 

Het prima ontbijtbuffet was op de bovenste verdieping van ons hotel met prachtig uitzicht op de stad. Daarna zijn we naar het ARoS museum gelopen. Dit museum bestaat al sinds 1859 en zit sinds 2004 in het huidige gebouw. Het is een van de grootste musea van Noord-Europa. De grote blikvanger van dit museum is de regenboogcirkel, Your rainbow panorama, die in 2011 op het dak is geplaatst en is gemaakt door de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Zijn doel is om de bezoeker enigszins in verwarring te brengen. Loop je door een kunstwerk of door een deel van het museum?
Eerder tijdens deze reis hadden we in Kopenhagen al Cirkelbroen van Eliasson bezocht.

033 ARoS Aarhus regenboog010 ARoS Aarhus regenboog
008 ARoS Aarhus regenboog019 ARoS Aarhus regenboog

Het was een fantastische ervaring om hier rond te lopen en de stad door al deze kleurenfilters te zien. Een verdieping lager kon je vanaf een dakterras de cirkel in volle glorie bewonderen.

041 Panorama ARoS Aarhus regenboog

044 ARoS Aarhus regenboog

056 ARoS Aarhus regenboog

035 ARoS Aarhus regenboog met Arjan

Daarna zijn we geleidelijk afgedaald in het museum (en qua niveau). Op de achtste verdieping hing een mooie collectie grotendeels Deense schilderijen uit verschillende periodes.

063 ARoS Aarhus Larsens Plads Kopenhagen

Het schilderij op de foto hierboven heet Emigrants at Larsens Plads en is geschilderd door Edvard Petersen in 1890. Larsens Plads is de kade tussen de kleine zeemeermin en het Amalienborg Slot waar vroeger emigranten per boot vertrokken. Een paar dagen hiervoor liepen we zelf op deze plaats in Kopenhagen.

065a ARoS Aarhus Kathedraal van Roskilde

De kathedraal van Roskilde stond op onze lijst voor een van de laatste dagen van deze reis door Denemarken. Hier hing de kathedraal geschilderd door Jørgen Roed in de jaren dertig van de negentiende eeuw. Er is sinds dat moment niet zo heel veel veranderd.

062 ARoS Aarhus

059 ARoS Aarhus

068 ARoS Aarhus

Heel indrukwekkend was Boy van Ron Mueck. Hij is met name bekend vanwege dit soort reusachtige beelden die er erg realistisch uitzien.

079 ARoS Aarhus Ron Mueck Boy073 ARoS Aarhus Ron Mueck Boy

De ware omvang van dit vijf meter hoge werk wordt pas goed zichtbaar als je er zelf naast gaat staan. In de vele spiegels zie je het beeld oneindig vaak weerspiegeld. Er staat ook een driepotige fotograaf op de tweede foto.

20220705 Museum 2

075 ARoS Aarhus Ron Mueck Boy

Tot slot een paar details van deze reusachtig grote Boy.

076 ARoS Aarhus Ron Mueck Boy083 ARoS Aarhus Ron Mueck Boy

Op de verdiepingen verder naar beneden werd het allemaal nogal experimenteel en er was erg veel uitleg nodig om er nog iets van te begrijpen. Uitzondering was een plek met spiegels waardoor je jezelf oneindig vaak zag in alle richtingen.

Toen we weer buiten stonden kwam er een buitje. Omdat vooral voor later op de dag weer wat meer zon was voorspeld hebben we besloten om naar de film te gaan. Jurassic World: Dominion in 3D. Het ziet er natuurlijk weer prachtig uit, maar het hele verhaal is volstrekt ongeloofwaardig. En het duurt heel erg lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten