woensdag 6 juli 2022

Kalø Castle

K02 ARoS vanaf dak hotelK03 Uitzicht haven Aarhus vanaf dak hotel

Vanuit de ontbijtruimte van het hotel kon je via een deur, die naar de brandtrap leidde, op het dak komen. Naar links hadden we uitzicht op het ARoS museum en naar rechts op het havengebied. De twee plekken die we de vorige dag hadden bezocht.

K10 Zilvermeeuw met kuiken op dak hotel 

We zagen hier ook nog een nest van zilvermeeuwen op een richel. Één stapje teveel voor het jonge meeuwtje en het beestje zou naar beneden kukelen. Door de gele ogen hebben de volwassen zilvermeeuwen een beetje een gemene blik.

Kalø Castle

002 Kalø Castle008 Kalø Castle

Net ten noordoosten van Aarhus ligt het Nationaal Park Mols Bjerge. Het was ongeveer een half uur rijden naar de eerste stop, dat was vooral omdat je om een baai heen moet rijden. Hemelsbreed is het minder dan 20 kilometer. Kalø Castle is een restantje van een kasteel uit de veertiende eeuw dat op een eilandje ligt dat door een weggetje is verbonden met het vasteland. Het pad naar het kasteel was niet heel prettig om op te lopen. Het uitzicht op de ruïne was mooi. Het zonnige weer en de schapenwolkjes maakten het plaatje af.

010 Kalø Castle015 Kalø Castle
018 Panorama Kalø Castle

Het kasteel stamt uit de veertiende eeuw en heeft een niet zo fraaie ontstaansgeschiedenis. De Deense koning had genoeg van de vele opstanden vanuit Jutland. Hij liet daarom een viertal kastelen bouwen door opstandige boeren met als doel hun opstandige geesten te breken. Later werd het kasteel deels afgebroken en was het onder andere als gevangenis in gebruik. In de zeventiende eeuw waren de gebouwen in verval geraakt en zijn de bruikbare materialen eruit gesloopt om opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld voor paleis Charlottenborg in Kopenhagen. Sinds 2009 is het gebied opgenomen in het Nationaal Park Mols Bjerge en geniet het bescherming. Het is nu vooral een toeristische attractie.

025 Kalø Castle031 Kalø Castle

Op de volgende foto het uitzicht vanaf de heuvel waarop de ruïne staat.

045 Uitzicht bij Kalø Castle

Hieronder de dijk die is aangelegd van het vaste land naar het eilandje.

034 Pad naar Kalø Castle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten