vrijdag 8 juli 2022

Rømø

075 Dam naar Rømø

Onze volgende bestemming was het Waddeneiland Rømø. Het eiland is door een dam verbonden met het Deense vasteland. Je kunt er dus gewoon met de auto naartoe rijden. Halverwege hebben we even gestopt omdat daar vaak allerlei vogels zitten.

085 Regenwulpen en kokmeeuwen

De hoeveelheid vogels bij de dam was niet zo groot tijdens onze tussenstop. Een heleboel kokmeeuwen en een aantal regenwulpen. Ze zijn kleiner dan gewone wulpen en zijn verder herkenbaar aan de donkere oogstreep en de donkere kruinvlek.

090 Rømø Sønderstrand strandzeilers

Op Rømø zijn we direct doorgereden naar het Sønderstrand in het zuiden van het eiland. De parkeerplaats was erg klein, maar er was nog net een plekje voor ons. De reden voor die kleine parkeerplaats werd snel duidelijk, het is hier heel normaal om auto’s en campers op het strand te parkeren. Gelukkig is dat op de Nederlandse eilanden niet het geval. Er waren veel mensen aan het strandzeilen zodat het pas een eind verderop mogelijk was om op het brede strand te lopen.

124 Rømø Sønderstrand strandzeilers

Rømø is het meest zuidelijke Deense Waddeneiland. Veerboten zorgen voor een verbinding met het Duitse Sylt.

092 Veerboten tussen het Duitse Sylt en Rømø

Pas na een flink eind wandelen kwamen we op een deel van het strand waar geen auto's stonden en waar geen strandzeilers meer waren. Daar zagen we zowaar een paar vogels en andere dieren en planten. Zoals een jonge spreeuw op een paaltje en bastaardzandloopkever. Dat klinkt misschien als iemand die heel veel kennis van die insecten heeft, maar het is vooral een beetje gericht zoeken op internet om dit soort namen te achterhalen.

094 SpreeuwSpreeuw099 BastaardzandloopkeverBastaardzandloopkeverK07 Rømø SønderstrandK06 Rømø SønderstrandK11 Rømø SønderstrandK10a LamsoorLamsoor

In restaurants zie je vaak lamsoor op het menu staan. Dat is echter niet de plant op de foto hierboven. Het is de zulte, waarvan de bladeren lijken op lamsoorbladeren, die als lamsoor wordt verkocht. Echte lamsoor is vrij zeldzaam en komt alleen op dit soort plekken voor die regelmatig worden overspoeld met zout water.

K14 Rømø Sønderstrand met Arjan

We hebben nog een stuk wat verder van zee gelopen, daar zaten wel de nodige vogels. Op het strand zaten vooral kokmeeuwen en scholeksters.

114 Scholeksters en kokmeeuwen

In een grasveld achter het strand zagen we onder andere deze tureluur en kievit.

110 TureluurTureluur135 KievitKievit

Op het prikkeldraad hieronder zit een graspieper, op de boomtak een jonge pimpelmees en de vlinder is een atalanta met dichtgeklapte vleugels. 
Er zaten ook een aantal veldleeuweriken, maar het is niet goed gelukt om die te fotograferen.

121 GraspieperGraspieper
139 Pimpelmees jongPimpelmees
131 AtalantaAtalanta

Om te overwinteren kan de Atalanta van Scandinavië naar het Middellandse Zeegebied vliegen. Ze doen er ongeveer vijf weken over.
Vervolgens zijn we naar een plek op het eiland gereden met de naam Höstbjerg. Berg is een groot woord voor deze pukkel, maar vanaf het heuveltje kun je vrijwel het hele eiland overzien.

166 Uitzicht Höstbjerg

167 Uitzicht Höstbjerg

174 Uitzicht Höstbjerg

175 Uitzicht Höstbjerg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten