vrijdag 1 juli 2022

Malmö - boottocht

090 Terugvlucht over Sontbrug

Op vrijdag 1 juli startte in Kopenhagen de Tour de France en daardoor was de bewegingsvrijheid in het centrum nogal beperkt. We hebben daarom een uitstapje met de trein naar Malmö in Zweden gemaakt. Het kopen van de kaartjes ging soepel bij een automaat, het vinden van het juiste vertrekspoor was lastiger. Op de vertrekschermen waren alleen de eindbestemmingen van de treinen te zien. Malmö stond daar niet tussen omdat de trein nog een eind verder Zweden in zou rijden. We hebben het even nagevraagd en zo toch de juiste trein gevonden. De trein rijdt via een tunnel en de Sontbrug naar Zweden. De foto hierboven is gemaakt tijdens de terugreis, we waren net opgestegen in Kopenhagen toen we dit uitzicht op de brug hadden.

03 Boottocht Malmö World Maritime University

Het was ongeveer 40 minuten naar het centraal station van Malmö. Tegenover het station was het beginpunt van een boottocht door Malmö. We hebben kaartjes gekocht en konden meteen instappen, dat wil zeggen na het gezelschap dat voor ons aan de beurt was. Een dagje uit voor mensen met een geestelijke beperking en een oude man die amper in staat was om de boot te betreden. Hij kon bijna niet meer lopen en was bovendien erg dik. Maar uiteindelijk zat het gevaarte in de boot en konden wij ook instappen.
Hierboven het gebouw van de World Maritime University, is een postdoctorale maritieme universiteit die opereert onder de vlag van een VN organisatie met als doelstelling de scheepvaart veiliger en milieuvriendelijker te maken. Op de volgende foto één van de twee vuurtorentjes in de haven.

08 Malmö Inre fyr

Op de volgende foto is voor het meest rechtse rode gebouw de tweede minuscule vuurtoren van Malmö te zien.

14 Haven Malmö

Het geknoopte pistool is een internationaal symbool voor geweldloosheid. Dit beeld in Malmö is van de Zweedse kunstenaar Carl Reuterswärd. De titel van dit werk is Non-Violence.

05 Boottocht Malmö The Knotted gun

Het gebouw op deze foto was in aanbouw, op de gevel stond in allerlei talen het woord vrijheid. De foto rechts laat het Nederlandse vrijheid en Engelse freedom zien.

06 Haven Malmö07a Malmö vrijheid
25 Malmö
27 Malmö park

De heren in de kajak zijn van GreenKayak, een organisatie die is begonnen in Denemarken, maar inmiddels ook in Zweden, Noorwegen, Duitsland en Ierland actief is. In de deelnemende steden kun je een gratis kajaktochtje krijgen, maar je moet dan wel plastic en andere spullen uit het water vissen en er foto's en filmpjes van maken die je deelt op social media. Ze hebben met dit initiatief inmiddels meer dan 70.000 kg afval verzameld.

28 Malmö vuilnis

Op de achtergrond van de volgende foto zien we misschien wel het beroemdste gebouw van Malmö, de Turning Torso.

16 Haven Malmö met Turning Torso

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten