zaterdag 2 juli 2022

Arken

Op zaterdag 2 juli zijn we nog één keer gaan ontbijten in ons vaste ontbijtrestaurantje Bowl Market. Al snel werd duidelijk dat we de vorige dag waren vertrokken zonder te betalen. Die fout hebben we hersteld en onze excuses aangeboden, maar het Nederlandse meisje achter de kassa leek het uiterst ongemakkelijk te vinden. Vervolgens had ze het bonnetje met onze dubbele betaling doorgegeven aan de keuken en die kwamen dus met twee zalmbagels i.p.v. één terug uit de keuken. Daarna hebben we Kopenhagen verlaten. Bij het verhuurbedrijf bij het vliegveld hebben we onze huurauto opgehaald waarmee we nog een dag of tien Denemarken gingen verkennen.


013 Arken museum


Onze eerste bestemming lag slechts op een klein stukje rijden van het vliegveld. Het Arken Museum voor moderne kunst ligt op een schiereiland in de baai van Køge even ten zuidwesten van Kopenhagen. Het museum is, zoals de naam al weergeeft ontworpen in de vorm van een Ark. De Deense architect Søren Robert Lund die de ontwerpwedstrijd voor het museum heeft gewonnen, was destijds nog student. Inmiddels is het museum flink uitgebreid waardoor de vorm iets minder goed is te zien. Buiten is er ook van alles te zien, zoals het ruiterstandbeeld van Elmgreen & Dragset van een juichende jongen op zijn paard die de gasten begroet.

052 Arken buiten

Regenboogkleuren vormen een rode draad in het werk van de zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone. In Arken hing Where Do We Go From Here?

016 Arken Where do we go

Als je jezelf graag ziet fotograferen, ga dan in een kunstwerk staan dat geheel uit spiegels bestaat.

020 Arken spiegels met Gé

Er was een mooie tentoonstelling van de Deense kunstschilder Else Alfelt (1910 - 1974). Zij was lid van de Cobra beweging en getrouwd met een andere schilder uit de Cobra groep, Carl-Henning Pedersen. Ze was autodidact en er is in Denemarken ook een museum dat helemaal aan het werk van haar en haar man is gewijd.

028 Else Alfelt023 Else Alfelt cirkels026 Else Alfelt027 Else Alfelt024 Else Alfelt Rainbow029 Else Alfelt

Hieronder een deel van de Chinese dierenriem, gemaakt door de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Door zijn openlijke kritiek op de Chinese overheid over onder meer de mensenrechtensituatie in zijn land ligt hij voortdurend in de clinch met de regering. Zijn vader was ook al activist en werd meermaals verbannen naar een werkkamp. De familie leefde lang ondergronds in een hol.

Op de bovenste foto zijn de rat, de os, de tijger en het konijn te zien. 

Op de onderste foto zien we de geit, de aap, de haan, de hond en het varken.

Tijdens ons bezoek in 2022 leefden we in het jaar van de tijger.


032 Rat, os, tijger en konijn034 Ram, aap, haan, hond en varken

Hier negen Marilyn Monroe's van Andy Warhol. Hij maakte een heleboel van deze zeefdrukken van haar en in vele musea hangen er een aantal. Een jaar eerder zagen we een ander negental Marilyn's in het S.M.A.K. in Gent.

038 Andy Warhol Marilyn Monroe

Nana met bal een typische Niki de Saint Phalle.

036 Niki de Saint Phalle


In één van de zalen van Arken worden een aantal werken van de Brit Damien Hirst tentoongesteld. De apostel Bartholomeus die in Armenië levend werd gevild en hier is afgebeeld met zijn huid over zijn arm gedrapeerd.

040 Damian Hirst - Batholomeus

Op de volgende foto Beautiful Strummerville Spin. Strummerville is een liefdadigheidsorganisatie die jonge muzikanten ondersteunt. De organisatie is opgericht na de dood van Joe Strummer, de zanger van The Clash en een vriend van Damien Hirst.

044 Damien Hirst, Beautiful Strummerville Spin, The Future is Unwritten Painting

Hieronder For the Love of God.

039 Damian Hirst - For the Love of God, The Diamond Skull

Het gigantische stippenwerk heet 2-Amino-5-Bromobenzotrifluoride.

042 Damien Hirst, 2-Amino-5-Bromobenzotrifluoride

Buiten hebben we nog een rondje door het beeldenpark gedaan. Daarna zijn we doorgereden naar onze volgende bestemming voor deze dag.

049 Arken buiten050 Arken buiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten