donderdag 7 juli 2022

Mennesket ved havet

097 Panorama Mennesket ved havet Esbjerg

Het was een flink stuk rijden van Bovbjerg Klint naar Mennesket ved havet bij Esbjerg. Hier staat een opvallend kunstwerk aan zee bestaande uit vier negen meter hoge figuren die uitkijken over de haven en de Waddenzee. Het idee voor deze beelden komt van de Moai van Paaseiland. De grootte en de vorm van de figuren is gebaseerd op de vorm van de vier beelden van Ramses II bij de tempel van Abu Simbel in het uiterste zuiden van Egypte.

089 Mennesket ved havet Esbjerg20220707 Witte mannen 3

Lang geleden, in 1991 heb ik die tempel in Egypte bezocht. Deze tempel is in de jaren zestig in stukken gezaagd en verplaatst naar een hogere locatie om te voorkomen dat de tempel na de bouw van de Aswandam in het stuwmeer zou verdwijnen. 

Egypte 1991_0110Abu Simbel, 1991

Egypte 1991_0109
Abu Simbel, 1991

Het hotel was deze keer een Deense kro, een klein plattelandshotel. Een oude boerderij met een piepende trap en een kamer die je de indruk gaf dat je logeerde bij je grootmoeder. Het lag nogal afgelegen en dus waren we ook voor het diner min of meer afhankelijk van het hotel. Ze serveren typisch Deense gerechten dat wil zeggen enorme lappen vlees met veel zout en weinig groenten. Soms geven ze er een eigen invulling aan, zoals bij de Wienerschnitzel die werd geserveerd met een stukje ansjovis en mierikswortel. Dat was honderd jaar geleden in Wenen ook even hip, maar tegenwoordig wordt het daar met een schijfje citroen en peterselie geserveerd.

107 Hotel Ballum Slusekro

131 Omgeving hotel Ballum Slusekro

We zaten hier vlakbij de Waddenzee. Het was slechts een paar minuten lopen naar de dijk met uitzicht op het Deense deel van de Waddenzee.

109 Omgeving hotel Ballum Slusekro111 Omgeving hotel Ballum Slusekro118 Omgeving hotel Ballum Slusekro120 Omgeving hotel Ballum Slusekro

In de velden tegenover het hotel stonden twee stel molenwieken zonder dat daar een echte molen aan vast zat.

127 Omgeving hotel Ballum Slusekro

In de verte konden we ook al de Marsk Tower zien die we voor de volgende dag op ons lijstje hadden staan.

129 Omgeving hotel Ballum Slusekro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten