zondag 10 juli 2022

Ragnarock (Roskilde)

Na de tussenstop bij de Grote Beltbrug zijn we doorgereden naar Roskilde. We waren rond 13 uur in Roskilde en konden nog niet inchecken in het hotel. We zijn daarom eerst naar het niet ver van het hotel gelegen Ragnarock museum geweest. Er zijn daar tentoonstellingen over de Deense jongerencultuur. Deze zomer was er een uitgebreide tentoonstelling over het Roskilde festival dat al sinds begin jaren 70 in deze stad plaatsvindt, eind juni of begin juli. Het was net vorige week afgelopen. 

147 Ragnarock20220710 Ragnarrock 2 

Hoewel vrijwel alles in het Deens was konden we met name het Roskilde gedeelte toch goed volgen. Het waren veel bekende internationale artiesten die hier aan bod kwamen. Veel van de artiesten van de grote fotowand waren ook voor ons herkenbaar.

120 Ragnarock

Door op de juiste plek te gaan staan en wat bewegingen te maken kon je de figuurtjes op de wand een paar meter verderop laten dansen.

123 Ragnarock

Aan de muren hingen Deense hitlijsten uit de jaren 70. We zijn gaan speuren naar Nederlandse sterren uit die tijd en hebben er een paar kunnen vinden. Zo blijkt Bonnie St Claire met Clap Your Hands and Stamp Your Feet in 1973 de Deense hitlijsten te hebben bestormd. Een paar jaar later bereikte Earth & Fire met Weekend zelfs de toppositie in Denemarken.

119 Ragnarock

Hieronder Curt Cobain's Greenhouse gemaakt door de Britse kunstenaar Dexter Dalwood. Cobain werd na zijn zelfmoord gevonden in de serre van zijn huis in Seattle. Op de achtergrond is de Seattle Space Needle te zien.

130 Dexter Dalwood Kurt Cobain's Greenhouse

Niet alleen de artiesten kwamen aan bod, ook het leven op het festivalterrein werd getoond aan de hand van attributen en filmpjes waarin bezoekers herinneringen ophaalden.

134 Ragnarock Roskilde

Aan een paar wanden waren alle posters van het festival vanaf het begin in 1971 tot de meest recente editie opgehangen.

139 Posters Roskilde Festival

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten