maandag 11 juli 2022

Frederiksborg Slot

065 Frederiksborg Slot092 Frederiksborg Slot

Het was ongeveer drie kwartier rijden van het hotel in Roskilde naar het Frederiksborg Slot. Het was nog best lastig om er te komen, er waren wegwerkzaamheden maar er stond geen alternatieve route aangegeven. In 1560 werd op deze plek door koning Frederik II een eerste kasteel gebouwd. Zijn zoon Christiaan IV sloopte de boel en bouwde het kasteel dat ook nu nog te bewonderen is. De lijst van Deense koningen laat een lange reeks zien van afwisselend een Frederik en een Christaan. En dat blijft nog even zo want de huidige kroonprins Frederik heeft zijn oudste zoon Christiaan genoemd.

006 Frederiksborg Slot

De eerste kamer waar je tijdens de route door het kasteel doorheen loopt is de ridderkamer, de eetkamer voor de leden van het hof. Er waren in deze kamer een aantal reliëfs te zien waarop herten waren afgebeeld. Opvallend detail: de geweien waren echt.

007 Frederiksborg Slot

Dit schilderij van Karl Jensen uit 1913 is een kopie van een schilderij van Lazarus Baratta uit 1652. Het origineel hangt tegenwoordig in Gripsholm in Zweden en is waarschijnlijk in 1659 als oorlogsbuit meegenomen.

009 Schilderij Frederiksborg Slot

Op de volgende foto's zien we de slotkapel. In deze kapel worden Deense koningen gezalfd. Frederiksborg wordt vaak gebruikt voor koninklijke bruiloften.

017 Frederiksborg Slot kapel020 Frederiksborg Slot kapel

Er hing ook een groot aantal schilden waarop vermeld was welke belangrijke personen het kasteel hadden bezocht met de datum van het bezoek erbij.

021 Frederiksborg Slot

Bij Willem-Alexander was iets vreemds te zien. Hij zou Denemarken hebben bezocht op 31 januari in MXMVIII, maar dat is een niet bestaand Romeins cijfer. Hij wordt op het schild prins genoemd, het zal dus ergens voor zijn inhuldiging zijn geweest.

025 Frederiksborg Slot Willem-alexander

Beatrix en Claus zijn blijkbaar in 1975 op visite geweest.

023 Frederiksborg Slot Beatrix024 Frederiksborg Slot Claus

Er hingen ook schilden van Juliana en Bernhard die zijn in 1946 bij de Deense koninklijke familie op de thee geweest.

030 Grafsteen

Hierboven een ingekleurde kopie van één van de Jelling-stenen. Dit zijn twee grafstenen die zijn gevonden bij het dorpje Jelling. De eerste steen is rond 950 opgericht door koning Gorm de Oude ter nagedachtenis van zijn vrouw. Op deze steen is de naam Denemarken te vinden, dit is de oudste verwijzing naar een land met deze naam. In Frederiksborg staat een kopie van de tweede steen die is opgericht door koning Harald Blauwtand omdat hij het Christendom naar Denemarken had gebracht. Het is de grootste runensteen in de wereld.

037 Frederiksborg Slot033 Frederiksborg Slot

Het is een groot kasteel en terwijl je ronddwaalt door de vele gangen en zalen val je van de ene verbazing in de andere. Waarom zit er een hert op een kroonluchter?

044 Schilderij Frederiksborg Slot

In het kasteel hangen honderden schilderijen van Deense koningen en koninginnen sinds de elfde eeuw. Maar na een paar zalen heb je het wel gehad met al die vreemde figuren. Het leek er ook op dat niet iedereen veel zin had om te poseren.

046 Schilderij Frederiksborg Slot

Het schilderij met de schepen viel me op vanwege de Nederlandse vlaggen. Vaak worden op dit soort schilderijen oorlogstaferelen afgebeeld, maar hier lijken de Denen de schepen juist uitbundig te begroeten. Enig onderzoek leert dat de Nederlandse schepen een Zweedse blokkade van de Sont in 1660 hebben doorbroken en daardoor als bevrijders worden begroet door de Denen. Het schilderij is in 1880 geschilderd door Carl Neumann, de schilder staat bekend om zijn zeegezichten en kusttaferelen. Het was niet zo dat de Nederlandse zeevaarders het nobele doel hadden om de Deense bevolking te helpen, ze wilden vooral hun eigen handelsroutes in de Oostzee veilig stellen.

048 Schilderij Frederiksborg Slot

De Slag om de Sont vond plaats tijdens de regeerperiode van Frederik III. Hij werd hierdoor zo populair dat hij de monarchie, waarbij tot dat moment koningen werden gekozen, kon omvormen naar een absolute monarchie waarbij hij alle macht in handen kreeg en zijn zoon automatisch zijn opvolger werd. Dit 'heuglijke' feit werd gevierd met een feestelijke parade in Kopenhagen. Het geheel speelde zich af in 1660 en op het schilderij is het toen nog nieuwe beursgebouw in het midden zichtbaar. Christiansborg was ten tijde van deze gebeurtenis nog niet gebouwd. De gebouwen rechts op het schilderij hebben mogelijk ooit bestaan, maar zijn er nu in elk geval niet meer. Het schilderij is pas in de negentiende eeuw gemaakt door de Deense schilder Heinrich Hansen.

047 Schilderij Frederiksborg Slot

Na het bezoek aan het kasteel zijn we nog even door een deel van de kasteeltuinen gelopen. 

055 Frederiksborg Slot106 Frederiksborg Slot102 Tuinen Frederiksborg Slot104 Tuinen Frederiksborg Slot
098 Tuinen Frederiksborg Slot097 Tuinen Frederiksborg Slot
099 Frederiksborg Slot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten