zaterdag 9 juli 2022

Odense - Hans Christian Andersen museum

003  Hans Christian Andersen geboortehuis

Langzaam komt het eind van de reis in zicht. Op 9 juli hebben we Jutland verlaten en zijn we naar Odense op Funen gegaan. De stad van Hans Christian Andersen. Het geboortehuis, een huis waar hij is opgegroeid, het enorme museum bij het geboortehuis en diverse standbeelden zorgen ervoor dat je in Odense niet vergeet wie de beroemdste inwoner van de stad was. Nadat we ons hadden gemeld in het prachtige hotel in het centrum van de stad zijn we naar het (vermoedelijke) geboortehuis van Andersen gelopen. Er is geen bevestiging dat hij hier echt is geboren. 

063 Hans Christian Andersen MUSEUM

Achter dit huis is het nieuwe museum gebouwd dat in 2021 is geopend. De tickets zijn gebonden aan een tijdstip, en we konden niet meteen het museum in. We hebben eerst een korte wandeling door de stad gedaan langs enkele plekken die iets met Andersen te maken hebben.
Het ticket van het museum geeft ook toegang tot een paar andere plekken in de stad. Een van die plaatsen is het huis waar hij gedurende een groot deel van zijn jeugd heeft gewoond. Het is een piepklein museum.

023 Hans Christian Andersen huis waar hij opgroeide008 Hans Christian Andersen huis waar hij opgroeide

Op een van de informatiebordjes kon je lezen dat hij zelden met andere jongens speelde en het liefst binnen zat. Hij beleefde veel plezier aan het naaien van poppenkleertjes. Hetgeen als vanzelf de vraag oproept of Andersen homo was? In zijn dagboeken beschrijft hij meermaals zijn liefde voor mannen. Het is niet duidelijk hoe ver die relaties gingen. Hij beschrijft ook zijn liefde voor vrouwen, maar dat zijn steeds vrouwen die onbereikbaar zijn.

049 Hans Christian Andersen MUSEUM048 Hans Christian Andersen MUSEUM

Het nieuwe museum bij het geboortehuis viel nogal tegen en dat kwam vooral doordat de koptelefoons die je voor de rondleiding kreeg niet goed werkten. We zijn drie keer terug naar het begin gelopen voor een nieuwe koptelefoon. Uiteindelijk hebben we het maar opgegeven. Zonder de koptelefoons is er geen touw aan vast te knopen. Door de slecht werkende koptelefoons heb ik het verhaal slechts in flarden meegekregen. Het ging in elk geval over het leven en het werk van de beroemde schrijver. Op de foto's hieronder een beeld van Andersen met twee kinderen en we zien de auteur rondstappen in een huis met allemaal mensen. Helaas gemist wat het voor moest stellen.

044 Hans Christian Andersen MUSEUM042 Hans Christian Andersen MUSEUM

Hieronder gaat het over het sprookje van de wilde zwanen.

053 Hans Christian Andersen MUSEUM

057 Panorama Hans Christian Andersen MUSEUM

Hierboven een deel van een panorama met muurschilderingen die momenten uit het leven van de schrijver laten zien.
Hieronder Arjan in het donker. Aan het eind van de tocht door het museum kun je nog even door het geboortehuis lopen. Ze hebben dat recent helemaal leeg gehaald, van een nieuwe vloer voorzien en alles was opgeschilderd. Zo mooi opgeknapt was zeker niet in de tijd van Andersen die in armoede is opgegroeid.

046 Hans Christian Andersen MUSEUM059 Hans Christian Andersen hus leeg
 
Omdat we al vroeg waren aangekomen in Odense hadden we nog niet kunnen inchecken in het hotel. We hadden wel onze bagage al achtergelaten bij de receptie. Na het bezoek aan het museum zijn we naar het hotel gelopen om alsnog in te checken en de bagage op de kamer te zetten. In een hoekje bij het hotel zat een jonge zilvermeeuw. 

067 Jonge stormmeeuw 

Later die middag zijn we nog even de stad ingelopen en daarbij kwamen we ook langs het stadhuis dat in de negentiende eeuw werd gebouwd.

025 Odense Rådhus

Bij een hotel in het centrum zat deze Hans Christian Andersen op een bankje.

20220709 Beeld HC Andersen 2Hans Christiaan Andersen (links)

Eromheen waren nog een aantal andere objecten geplaatst met figuren uit de verhalen van Andersen zoals Duimelijntje. Duimelijntje is een klein meisje die geboren wordt uit een bloem.

075 Duimelijntje

Hieronder een 'kleine zeemeermin'-zuil. Onderaan de zeeheks die hier is afgebeeld als een oud tandeloos besje.

077 Kleine zeemeermin078 Zeeheks

In een park bij de Odense rivier die dwars door de stad stroomt staat een standbeeld van de schrijver. Op de sokkel staat zijn geboortedatum 2 april 1805.

086 Hans Christian Andersen

In het water drijft een roestvrijstalen bootje. Dit bootje komt, in een papieren versie, uit het sprookje met als titel Het standvastige tinnen soldaatje.
087 The paper boat Andersen

In dit park staat ook het Hans Christian Andersen paviljoen waar regelmatig voorstellingen gewijd aan het werk van de schrijver zijn te zien.

096 Andersen paviljoen

Tot slot een foto van een beeld van koning Knoet IV van Denemarken met als bijnaam Knoet de heilige. Hij deed zijn uiterste best om de kerkelijke leiders ter wille te zijn. De dom van Odense heet Sankt Knuds Kirke. De kerk stond tijdens ons bezoek in de steigers. In Zweden en Finland wordt op 13 januari nog steeds Sint-Knoetsdag gevierd. In Denemarken wordt die dag niet gevierd. Knoet is overigens vermoord tijdens een volksopstand toen hij het plan had opgevat om Engeland te veroveren. De moord vond plaats in een kerk die op de plaats stond van de huidige Knuds Kirke.

099 Knoet IV van Denemarken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten