donderdag 30 juni 2022

Botanische tuin

142 discuswerper kopie van het origineel door Myron 430 v. Chr.

De discuswerper is het beroemdste beeld van Myron van Eleutherae, een Griekse beeldhouwer uit de vijfde eeuw voor Christus. Het origineel is verloren gegaan, maar er wordt nog een kopie bewaard in Thermenmuseum in Rome. Het beeld in de botanische tuin in Denemarken is dus ook een kopie.

151 Gebouw Botanische tuin

Het ticket voor de tentoonstelling van de foto van het jaar verkiezing van National Geographic gaf ook toegang tot de palmenkas van de botanische tuin en een vlinderkas. Met name die kas was leuk. Niet heel mooi, maar de vlinders waren prachtig.

199 Tropische vlinderCommon Mormon ♂ 
162 Heliconius melpomenePostman

In de vlindertuin vlogen prachtige tropische vlinders rond. Van de vlinders hierboven heb ik geen Nederlandse naam kunnen vinden, wel de Latijnse en Engelse naam. De donkere vlinder is een mannetje van de papilio polytes, in het Engels common Mormon. Deze naam is een verwijzingen naar de mormonen en hun polygame gedrag, ook deze vlinders vertonen dit gedrag. De andere vlinders zijn van de soort heliconius melpomene, in het Engels postman. Deze vlinders leggen iedere dag dezelfde route langs dezelfde bloemen af. Hieronder een limoenvlinder en een vlinder waarvoor ik geen Nederlandse naam heb kunnen vinden, Dryadula phaetusa. In het Engels wordt dit een banded orange genoemd.

172 LimoenvlinderLimoenvlinder
192 Dryadula phaetusaBanded orange

Er zaten niet alleen vlinders in de vlinderkas. Tussen de planten zaten hier en daar ook piepkleine gifkikkertjes met felle kleuren. Ze zijn slechts zo'n 2 cm lang, de vrouwtjes kunnen daar nog een aantal millimeters bij optellen. 

K03 Driekleurige gifkikkerDriekleurige gifkikker

Daarna zijn we door de botanische tuin naar het dichtstbijzijnde metrostation gelopen. Onderweg zagen we een schildpad in het water zwemmen. We hebben de metro genomen naar het raadhuisplein waar de voorbereidingen voor de start van de Tour de France in volle gang waren. Het hele gebied rond het plein en ons hotel was inmiddels afgesloten voor het verkeer. Hoewel we al kort na 8 uur ’s ochtends waren vertrokken was onze kamer nog steeds niet schoongemaakt. Dat deden ze alleen op verzoek. Ze beroepen zich daarbij op het milieu, maar wij denken dat het een ordinaire bezuinigingsmaatregel is. 

201a Schildpad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten