woensdag 29 juni 2022

De kleine zeemeermin

009 Kleine zeemeermin

Waarschijnlijk het beroemdste plekje van Denemarken. Bij de zeemeermin sta je niet alleen, hele busladingen toeristen en drijvende bejaardencentra (de cruiseschepen), worden hier gedropt. Maar je kunt toch niet naar Kopenhagen zonder dit beeldje met een bezoek te vereren. Het beeld toont ons de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Sta je vlakbij het beeldje dan is het mogelijk om een foto te maken waarop het lijkt alsof je helemaal alleen bij het beeldje stond.

016 Kleine zeemeermin20220629 De Kleine Zeemeermin 3

Arjan is ook nog even bij het beeld gaan staan.

025 Kleine zeemeermin met Arjan

In de buurt van de kleine zeemeermin staat ook een gedenkteken voor de zeeheld Ivar Huitfeldt uit de achttiende eeuw. Het is een beetje een vreemd heldenverhaal. Een schip waarover Huitfeldt het bevel voerde werd in brand gestoken tijdens een gevecht met Zweedse tegenstanders. Hij beval zijn mannen om door te vechten. Eindresultaat: het schip ontploft, iedereen dood en toch een gedenkteken.

008 Beeld in de buurt van de Kleine zeemeermin

We zijn langs het water in de richting van het Amalienborg Slot gelopen. Op de foto hieronder staan twee kleine koninklijke paviljoentjes die door de familie worden gebruikt als ze de haven over willen steken naar het koninklijk jacht. Op de achtergrond is het oude gebouw van het havenbedrijf te zien. 

20220629 Filmlocatie Druk 3

Op het plein bij de koninklijke paviljoentjes staan twee lantaarns in de vorm van een draak die de met zijn mond de lamp vasthoudt. De lantaarns zijn net als het havengebouw ontworpen door de Deense architect Vilhelm Dahlerup in de tweede helft van de negentiende eeuw.

046 Lantaarnpaal met draak

Het opvallende gebouw aan de overkant van het water is het Operagebouw van Kopenhagen.

049 Panorama van uitzicht

In een oud pakhuis voor suiker en rum zit een dependance van het Statens Museum For Kunst (SMK) dat gipsen afgietsels bevat van heidense goden en oude helden. Buiten stond een kopie van de David van Michelangelo.

K05 The Royal Casting CollectionK06 David

Amaliehaven is een klein park tussen het Amalienborg Slot en de haven. In het parkje staat een fontein op een mooi gekozen plek. Kijk je richting de haven dan zie je in de verte het Operagebouw, kijk je richting het Amalienborg Slot dan zie je tussen die gebouwen de Marmorkirken waar we onze wandeling van deze dag waren begonnen.

053 Fountain of Amalie Gardens door Arnaldo PomodoroK11 Fountain of Amalie Gardens door Arnaldo Pomodoro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten