woensdag 29 juni 2022

Statens Museum For Kunst

253 Statens Museum for Kunst 

Dit museum ligt vlakbij het Rosenborg Slot, min of meer aan de overkant van de weg. Een beetje een vreemd museum. Enerzijds veel aandacht voor de klassieke Europese en Scandinavische schilderkunst, anderzijds ook hele experimentele dingen zoals een paar balen stro met wasrek met kleding erop. De hooibalen komen uit Bosnië van een plek met een massagraf uit de oorlog. De kleren zijn van personen die in het graf lagen. Het werk heet cleaning times, verwijzend naar de etnische zuiveringen in Bosnië.

264 Hooiberg met was

In de vijver voor de ingang stonden stoelen, Arjan heeft even plaats genomen op één van de stoelen.
 
256 Statens Museum for Kunst met Arjan
263 Statens Museum for Kunst

261 Wilhelm Freddie

Het schilderij hierboven is van de Deense kunstenaar Wilhelm Freddie (1909 - 1995). Hij was erg onder de indruk van Salvador Dali en dat is duidelijk te zien op dit Schatten van een familie.

267 Statens Museum for Kunst

Hierboven het atrium dat de verbinding vormt tussen het oorspronkelijke gebouw en een moderne nieuwe vleugel. Op de volgende foto een zaal in de nieuwe vleugel.

266 Statens Museum for Kunst

Hieronder een schilderij van Adriaen Pieterszoon van de Venne uit de zeventiende eeuw met twee schaatsende uiltjes in mensenkleren. Niet te zien in deze lijst is het banier boven hun hoofden met de tekst 'Hoe dienen wiy bij een!', in modern Nederlands zoiets als 'Wat gaan we goed samen!'. Van de Venne heeft meer van dit soort afbeeldingen met aangeklede dieren geproduceerd.

269 Adriaen Pieterszoon van de Venne Uiltjes

Op de volgende foto een zaal uit het oude hoofdgebouw van het museum.

288 Statens Museum for Kunst

In het museum hingen ook twee doeken van de door Arjan bewonderde Venetiaanse schilder Giambattista Tiepolo. Eerst de instelling van het sacrement, daaronder wordt Lavinia door haar vader Latinus uitgehuwelijkt aan Aeneas.

275 Tiepolo

272 Tiepolo

Eerder deze middag stonden we zelf bij het ruiterstandbeeld van koning Frederik V bij het Amalienborg Slot. In het SMK zagen we dezelfde plek afgebeeld door Vilhelm Hammershøi in 1896. 

286 Amalienborg

Op het volgende schilderij Capri bij zonsopkomst door Christen Købke in 1844.

279a Christen Købke Capri

Er hingen ook een paar schilderijen van Deense landschappen die we later in deze reis nog zouden bezoeken. Hieronder twee schilderijen van de Deens-Duitse landschapschilder Louis Gurlitt. Eerst de krijtrotsen van Møns Klint op het eiland Møn ten zuidoosten van Seeland. Het andere schilderij toont het uitzicht vanaf Himmelbjerget, een heuvel op Jutland.

281 Louis gurlitt møns klint

284a Louis gurlitt Himmelbjerget

We zijn met de metro terug gegaan naar het hotel voor een kleine opfrisbeurt na deze lange drukke dag in het warme Kopenhagen. We hadden voor het eten gereserveerd in The Red Box. Volgens Tripadvisor een goede keus en we waren dan ook benieuwd wat de rode doos voor ons in petto had. We werden niet teleurgesteld, het menu was oosters met Franse trekjes.

296 Restaurant Red Box

We zijn met de metro terug gegaan naar het hotel en hebben nog even een foto gemaakt voor de zon het voor gezien hield.

298a Rådhuspladsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten