Na een prima ontbijt waarbij elk plakje kaas in een apart glaasje was ‘verpakt’ zijn we begonnen aan de langste reisdag van deze reis. Van Stege in het zuidoosten van Denemarken naar Aarhus in het noordwesten. Het was ongeveer 2½ uur rijden tot kasteel Egeskov op het eiland Funen, ongeveer 30 km ten zuiden van Odense. Het kasteel staat in het water en heeft zo ongeveer een compleet eikenbos als fundament. Het is een prachtig gebouw en rond het kasteel zijn er allerlei activiteiten en musea.
Kom je dichterbij het kasteel dan zie je dat het twee gebouwen zijn. Boven het koetshuis en hieronder de burcht. De gebouwen zijn door een muur met elkaar verbonden. Bij een aanval op één van de gebouwen konden de bewoners via de gangen in die muur van het ene naar het andere gebouw vluchten. Er was ook een watervoorziening zodat ze enige tijd ondergronds konden blijven.
In het water rond het kasteel zwommen twee zwanen met hun zes half volgroeide kuikens.
De tuinen zijn zeker de moeite waard voor een korte wandeling. Je kunt helemaal om het kasteel heen lopen.
In de tuin staat een groot gouden ei van de Deense wetenschapper en kunstenaar Piet Hein (1905-1996). Hij was wiskundige en dat zie je terug in de vorm van zijn kunstwerken zoals dit gouden ei. Er wordt beweerd dat hij een directe afstammeling was van Piet Hein, de Nederlandse zeevaarder uit de 16e eeuw. Daarover zei hij zelf:
Mijn voorvader, de Nederlandse volksheld Admiraal Piet Hein, stierf — zoals Nederlandse geschiedschrijvers om de tien jaar herhalen — kinderloos. Je kunt niet veel vergen van een voorvader, maar je mag van hem aannemen dat hij niet kinderloos gestorven is.
We zijn ook binnen geweest. Niet zo heel bijzonder. Veel ouwe meuk zoals je die in dit soort kastelen wel vaker ziet. En ze zijn flink op jacht geweest in (vooral) Afrika. Het hing er vol met dierenhoofden en huiden. Op zolder stond een heleboel oud speelgoed.
Bij de uitgang stond een beeld van Hans Christian Andersen die in een spiegel kijkt. Niemand kon ons vertellen wat de reden van die spiegel is. Waarschijnlijk moeten we het zoeken bij het sprookje De sneeuwkoningin. In dat verhaal komt een spiegel voor die de eigenschap had dat wat goed en mooi was erin verschrompelde tot bijna niets. Alles wat niet deugde en lelijk was werd nog lelijker. De vraag is dus wat Andersen zelf ziet in de spiegel?
Daarna zijn we richting Aarhus of Århus gereden. Tot 1943 heette de stad Aarhus, maar bij de invoering van een nieuwe spelling werd het Århus. Sinds 2011 gebruikt de gemeente weer het oude Aarhus, maar Århus is ook nog steeds okay. Op de borden langs de snelweg kwam je beide spellingen tegen. Maar hoe je het ook schrijft, je spreekt het uit als oorhoes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten