Er stonden al eerder kerken op deze plaats, maar in de dertiende eeuw werd begonnen met de huidige kathedraal. Pas in 1405 werden de torens voltooid. In deze kathedraal worden sinds de vijftiende eeuw de vorsten van het Deense koningshuis begraven. De foto's laten zien dat het erg mooi weer was toen we in Roskilde waren.
In de buurt van de ingang hangt een mechanische klok uit de vijftiende eeuw met bewegende figuurtjes. Elk uur als de klok slaat hakt de heilige Sint Joris in op de draak. Volgens een beschrijving uit de Nieuwe Leidse Courant van 9 oktober 1953 is dan het kermend geluid van de trappelende, stervende draak te horen in de kerk. Maar met dit mooie verhaal in gedachten is het toch een gevalletje van IS DIT ALLES? als je vol spanning staat te wachten op het mechanische toneelstukje.
In de kathedraal liggen veel Deense koningen begraven. De allereerste was koningin Margaretha I die overleed in 1412. Tot de huidige koningin Margarethe II heeft er sindsdien nooit meer een vrouw op de troon gezeten.
Hier liggen Koning Christiaan IX en zijn vrouw Louise. Ze zijn betovergrootouders van koningin Margarethe II. Christiaan is koning geweest van 1863 tot zijn dood in 1906. Hij is daarmee één van de langst zittende koningen van Denemarken.
Naast een aantal sobere grafkapellen is er ook de rijkversierde kapel van de langstzittende koning van Denemarken, Christiaan IV (1577-1648). Deze koning heeft veel geld in de kerk gestoken en heeft ook zijn eigen grafkapel betaald.
Grappig detail is de pelikaan die zichzelf pikt om het bloed aan zijn nageslacht te voeren. Dit staat symbool voor de plicht van de koning om met zijn eigen bloed zijn onderdanen te beschermen. Daarnaast is er de religieuze betekenis van de devotie van de offerdood van Christus.
De laatste koning die in de kathedraal ligt begraven is Christiaan X, de grootvader van de huidige koningin. Haar ouders liggen buiten de kerk in een mausoleum links van de ingang.
Margarethe II zal na haar dood in de kerk worden bijgezet.
Ze heeft al een prominent plekje uitgezocht en het grafmonument is al ontworpen. Dat wordt nu nog afgedekt door een groot kleurrijk omhulsel, maar er staat ook een kleine maquette die laat zien hoe het eruit komt te zien. Het door de Deense kunstenaar Bjørn Nørgaard ontworpen grafmonument bestaat uit een ovaal kristal op drie pilaren. De transparantie symboliseert de democratie. Hij heeft het monument in samenspraak met het koninklijk echtpaar ontworpen. In tegenstelling tot veel voorgangers zal Margarethe alleen worden begraven. Haar man wilde niet naast zijn vrouw worden begraven en is na zijn dood in 2018 in kleine kring gecremeerd.
Vervolgens zijn we naar het Vikingschepen museum aan het Roskilde Fjord gelopen. Arjan herkende het meteen, hij was er in de jaren 70 met zijn ouders geweest. Het was te laat om nog naar binnen te gaan want het museum ging al bijna sluiten.
We hebben even buiten aan het water gezeten, op Tripadvisor hebben we een restaurant voor de avond opgezocht en we zijn teruggelopen naar het hotel voor een rustmomentje.
Bij het hotel zat een luidruchtige tjiftjaf in een struik voor onze kamer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten