woensdag 29 juni 2022

Fontein van Gefion

Onze tweede dag in Kopenhagen zijn we begonnen met een ontbijt bij Bowl Market, een restaurantje in de buurt van het centraal station waar gezonde maaltijden worden geserveerd. Daarna hebben we de metro genomen naar Marmorkirken, het metrostation dat het dichtst bij de kleine zeemeermin ligt. De metro is nog nieuw in Kopenhagen. De eerste lijn werd in 2002 geopend en de lijn door het centrum naar Marmorkirken is pas sinds 2019 in gebruik. Als je dit metrostation verlaat zie je meteen de Frederiks Kirke liggen, in de volksmond Marmorkirken.

004  Frederiks Kirke

Vanaf hier is het ongeveer een kwartier lopen naar de kleine zeemeermin. Je loopt dan langs Kastellet, een vestingwerk uit de zeventiende eeuw.

007 Kastellet

De wandeling naar de zeemeermin leidde ons langs de fontein van Gefion van de Deense beeldhouwer Anders Bundgaard. Gefion is een Noorse godin die volgens een legende een Zweedse koning aan een belofte hield. Ze mocht al het land houden dat ze in één nacht kon omploegen. En dan komt het wat minder geloofwaardige deel van het verhaal. Ze veranderde haar vier zonen in ossen en zette ze voor de ploeg. De volgende ochtend was er een flink stuk land omgeploegd en Gefion hield de koning aan zijn belofte. Maar hoe dan ook, het is een indrukwekkende fontein.

006 Gefionspringvandet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairste berichten